Съвети за актьори 

Актьорските техники са в основата на всяко прослушване. Не можеш просто да се появиш, трябва да си добър. Ще ви научим как…

Имайте предвид, че актьорите прекарват години в усъвършенстване на занаята си. Станиславски, Майснер, Страсбърг, Адлер, Чехов и безброй други са посветили живота си да открият тайната на актьорската техника. Не може просто от една статия или дори една книга да се научи всичко.

Така че преди да се справите с текста на  Жулиета или Хамлет , нека се заемем да преминете през някои прости съвети и техники за актьорско майсторство, които да използвате при вашите прослушвания.

Актьорските монолози определено са по-трудни от сцените с партьор. Защо ли? Тъй като техниката на актьорска игра разчита до голяма степен на получаване на обратна връзка от вашия партньор на сцената. А в монолога вие обикновено нямате партньор на сцената. И ще трябва да си го представите.

За щастие ние сме благословени с огромно въображение. Без него нямаше да можем да четем книги, да караме колело или да можем да разказваме истории. А актьорите са разказвачи на истории!

(Ето няколко актьорски упражнения, за да приковете погледите на кастинг)

Актьорски техники 

Понякога, особено при прослушвания/ кастинги за филм или тв сериали, ще бъдете помолени да прочетете непознат текст. Те просто ще ви дадат сцена от сценария и ще очакват да го направите веднага.

В деветдесет процента от времето ще имате няколко минути сами, за да го прочетете. Тези няколко минути са изключително важни. 

  • Не ги пропилявайте, а ги ползвайте разумно. А може да попитате:

       „Мога ли да остана няколко минути сам? Ами искате да го        прочета веднага?“

Не се паникьосвайте. Винаги питайте (учтиво) дали имате няколко минути сам, за да го прочетете. Те или ще кажат „да“ или „не“.

Ако отговорът е „не“, тогава действайте и бъдете безстрашни.

  • Прочетете сценария веднъж или два пъти. Обикновено е само няколко страници, така че не трябва да отнеме много време. Ако има маркер – подчерртайте репликите си. Това е важно, защото погледът ви ше остане по-свободен, а не забит в текста. Ако гледате само в текста е сигурно, че ще загубите ролята.
  • След това започнете да фантазирате: Какво мисли вашия партньор на сцената? Обича ли ? Мразиш ли? Или може би и двете?

Забележете, че на този етап не говорим за: „Как героите са   свързани с вас?“ Няма значение дали са вашата майка, брат, сестра, братовчед, съсед. Важното е какво чувстваш към тях .

  • Конфликт: Той е в основата на всяка история и го прави най-важен. Никой не иска да гледа щастливи хора два часа. Така, че работа е да откриете конфликта в сцената. Вие искате нещо, партньорът иска обратното. И само един от вас може да спечели. Играйте това.
  • Моментът „Преди“: Вярно е, че всяка сцена има начало, среда и край. Но за героя няма такова нещо. Така че трябва да създадете момент преди това. Какво правеше, мислеше и чувстваше героят точно преди началото на сцената?
  • Място: Къде си? Чия е тази територия? Има ли други хора наоколо? Добре ли е осветено или наистина е тъмно? Чувствате ли се в безопасност или застрашен?

Поведението на героя

Чудите се: защо трябва да мислим за тези неща? Защото колкото по-конкретни успеете да бъдете, когато отговаряте на тези въпроси, толкова по- конкретно ще бъде поведението ви по време на четене. И това е актьорството.

Бъдете конкретни. Общото е враг на изкуството.

Избери си школа

Книгите и нета са територия, където можеш да намериш много за актьорското майсторство, но ако наистина искаш да бъдеш актьор, трябва ДА ГО ПРАВИШ.

Човек, който мечтае да бъде лекар, не слиза от автобуса в Ню Йорк, казвайки: „Е, вече съм лекар“. Ходи на училище, плаща за учебници, школи, курсове, уроци и получава дипломата си. Същото важи и за професията актьор. Намерете най -добрата актьорски школи  за вас и се усъвършенствайте. Не спирайте.

Финал

И накрая, никога не губете надежда . Отнема години, за да станеш работещ актьор, така че не се разубеждавай. Приложете тези актьорски техники и ние ви обещаваме, че ще направите впечатление☺

Приложете тези актьорски техники във вашите прослушвания и ние ви обещаваме, че непременно ще обърнете няколко глави!