„ФИЗИЧЕСКОТО РАЗТОВАРВАНЕ И ЗАГРЕТИЯ ГОВОРЕН АПАРАТ СА НАЧАЛОТО НА САМОПОДГОТОВКАТА НА АКТЬОРА И ЧАСТ ОТ ЛИЧНАТА МУ РАБОТА С ПЕРОНАЛНИЯ МУ ИНСТРУМЕНТ – НЕГОВОТО ТЯЛО.“ – Димитър Еленов

ЗАГРЯВКА – техники за актьори

Актьорското майсторство е физическа, вокална, умствена и емоционална работа, която изисква подготовка, за да работи с пикови постижения. Тялото и умът на актьора трябва да бъдат подгрявани, за да предоставят най-доброто от себе си на публиката.

Какво представлява загрявката?

Процедурите за загряване, физически игри за загряване са физически, лицеви и вокални упражнения за цялото тяло, които помагат на актьорите да се подготвят за изпълнение.

Доброто загряване ще ви помогне да влезете в подходяща физическа, психическа и емоционална форма, за прослушване и да работите добре с други актьори на сцената.

Защо тези упражненията са важни за актьорите?

Добрата загрявка ще помогне на актьорите да се отпуснат, ще им помогне да се отърват от всякакви тревоги и ще направят актьора по-пластичен в подготовката за физическите изисквания на представлението.

Драматичните игри и актьорските упражнения също помагат на актьорите да тренират гласа си за изпълнение, особено за актьори, които имат майсторството да се впуснат в импровизация. Загрявката е съществена част от всеки режим на актьорите преди всяко изпълнение.

Действия за актьорите

Процедурите за загряване не трябва да отнемат твърде много време и те могат да се извършват самостоятелно или с други участници.

 1. Работете за врата. Наведете врата си напред, отстрани настрани, назад. завъртете го в едната посока, после в другата.
 2. Рамене . Вдигнете рамене нагоре, надолу, след това ги завъртете напред и назад.
 3. Завъртете ръцете. Махайте ръцете си в кръг в едната посока, след това в другата, след това двете в противоположни посоки.
 4. Изпънете ребрата. Повдигнете ръцете си над главата, след това се наведете на една страна, усещайки как напрежението се освобождава върху гръдния кош. Задръжте, след това се върнете в изправено положение и се наведете на другата страна.
 5. Дъх. Застанете в изправена поза, вдишайте дълбоко и бавно през носа. Издишайте бавно и умишлено през устата си. Повторете няколко пъти, за да забавите пулса си и да се отпуснете.
 6. Сгъване . Наведете се напред в кръста, отпускайки главата си, с ръце, удължени надолу, задръжте до 10. След това се върнете нагоре докрай в леко огъване назад, задръжте още 10 секунди. Повторете няколко пъти, докато почувствате, че стойката ви се е подобрила.
 7. Разклатете тялото. Започнете да разклащате ръцете си, след това краката, а след това цялото си тяло, за да освободите продължителното напрежение.

Разгрявка за лицето и говорен апарат

Да имаш изразително лице е от ключово значение за добрата актьорска игра, особено ако заснемаш кадър отблизо. Загряването и разхлабването на лицевите мускули може да позволи на лицето ви да бъде по-изразително.

 1. Масаж . Започнете като масажирате лицето си с бавни, кръгови движения, за да разхлабите мускулите около устата, очите и челото.
 2. Използвайте техниката лъв / мишка . Застанете пред огледалото и стегнете всичките си лицеви мускули. Отворете устата си широко, като лъв, който реве. След това смачкайте лицето си в кротък, малък израз, като мишка. Превключвайте напред-назад. Поне 10 пъти.
 3. Изпънете езика. Издърпайте езика си надолу, доколкото можете, след това нагоре, след това една до друга. Това ще ви помогне да движите устата си и да произнасяте и артикулирате.

Загрявка на гласа

Гласът ви е основният изразен инструмент като актьор и загряването му ще предотврати увреждането на гласовите ви струни, като същевременно ви помогне да артикулирате думите.

 • Хъм. Издишайте бавно, бръмчейки, докато не издишате целия си въздух. Повторете приблизително пет пъти
 • Ха. Застанете и поставете ръката си върху корема. Вдишайте, като разширите диафрагмата навън. Издишайте бавно, изричайки „ха ха ха ха“. Натискайте корема си с всяка сричка. Повторете.
 • Езикови скороговорки . Запомнете няколко езикови скороговорки, и ги повторете, за да разхлабите устата си.
 • Прозяване и въздишка . Отворете устата си, сякаш да се прозеете и оставете гласа си да въздъхне силно от върха на вашия регистър до най-ниската си нота.