WORKSHOP Димитър Еленов се проведе за първи път през лятото на 2022, а успехът му бе безпрекословен.

Вижте видео за:

Летният фестивал на името на Димитър Еленов отново ще генерира различни по вид творчески ателиета, работилници, пърформънси, чийто процеси ще са насочени към деца и тинейджъри и тяхното активно инволване чрез участие на популярни творци, ученици и колеги на Димитър Еленов, за да се създаде синергичен ефект в общуването между поколенията.

Организаторите целят в арт среда да взривят клишета, предразсъдъци и дискриминационни модели чрез общуване на различни групи, както и маргинални – обект на стигматизиране. Фонът, на който живеем е напрегнат и често враждебен – online общуване, реч на омразата, дезинформация, война. Творецът не затваря очи, творецът е буден, чрез обединение разширява хоризонтите вътре в нас, за да даде посока, смисъл и кураж. Така, както бе и самият Димитър Еленов.

Творецът раздава любов, чиято липса ни кара да се страхуваме.
Посвещава се на Димитър Еленов от неговите ученици, изповядващи високите му критерии и апологети на максимата му, че грижата за децата преминава през изкуството.

✓ Фестивалът ще се проведе на открито в летния сезон, дните непосредствено преди ваканцията: 14-15-16.06.2024, като това е най-добрият период между завършване на учебната година и ваканцията – всички искат да са навън и все още са в града.
✓ В 3 поредни дни от 11 ч до 15 ч на сцена „Кабана“, по предварително организиран и обявен график на Кино „Кабана“ ще се представят по 2 workshop-a .
✓ Всеки творец-ментор има своя „монолог“ към младите за мисията в изкуството, в живота, за живота на твореца и красотата на общуване чрез изкуството. Това ще са вид интермедии между спектаклите.
✓ Организаторите държат и поемат отговорността всяко от децата-актьори да получи грамота за участие. Спомен, който остава следа. В последния ден е определено награждаване на най-отличилите се, като ще има отборни и индивидуални отличия. За финал – снимки с известните актьори и дискотека за участниците.

Творци, които са участвали на фестивала през годините:

✓СВЕТЛАНА ЯНЧЕВА-

✓ ХРИСТИЯН БАКАЛОВ – художник, хореограф: световноизвестният творец ще работи по създаването на Арт инсталацията, като ще насочва младите да вземат активно участие. Така направента специално за мястото – идеята ще остане и след завършването на арт феста, за да взривява сетвата и провокира емоции. Так пространството на ТОПЛОЦЕНТРАЛА ще даде цвят в градската среда, като ще може да се посети и след това, докато просъществува. Бакалов ще работи и с така наречените от него „потапящи инсталации“, в които зрителят е провокиран да възприема съдържанието през различните си сетива, чрез докосване, визия, звук и аромати.
✓ АНТЪНИ ПЕНЕВ – актьор: уъркшоп на основата на кратки театрални етюди, ползващи детската рефлективност, вяра и наивност, като база на актьорските рефлекси. Обединяване на етюдите в един за финал на workshop-a. Възпитаник на Димитър Еленов.
✓ ДЕЛЯНА ХАДЖИЯНКОВА – актриса: уъркшоп със задачи за публично усамотяване, работа с текст , звукоизвличане и съчетаването на тези няколко базисни умения за актьорската игра. Дишане, медитация, концентрация за постигане на високо качество при публичното представяне. Възпитаник на Димитър Еленов.
✓ ВИОЛЕТА МАРКОВСКА – йога клас – движението като важна част от инструмента на актьора – тялото. Дишането – като основа при овладяване на процеса по самовглъбяване и навлизане в образа. Медитацията – способ за концентрация при изпълнение на ролята. Възпитаник на Димитър Еленов.

✓ ЙОАННА ТЕМЕЛКОВА – актриса: работа по качествена литература, избор на специализирана литература за творчески професии. Редакция на литературен текст в драматургичен – специфики и инструменти. Възпитаник на Димитър Еленов.
✓ ПЕТЯ СТОЙКОВА – хореограф: освобождаване на тялото, лична загрявка на отделни групи мускули, създаване на лични движенчески етюди по зададена от херографа и/или партьора. Разкрепостеното тяло е разкрепостено съзнание, структуриране на задачи по специфични изразни средства и техники. Танцът, като изследователски обект. Създаване и обединяване на танцови етюди, сливащи се в единен пърформанс за финал на workshop-a. Възпитаник на Димитър Еленов.
✓ РОЗИТА ЕЛЕНОВА – Различаване на понятията: свобода на словото, дезинформация, пропаганда; поведение пред камера, правила на телевизионно поведение, създаване на кратък репортаж, заснемане, монтиране и за финал: излъчване на създадените от участниците етюди и репортажи. Възпитаник на Димитър Еленов.
✓ СТЕФАН СТОЯНОВ – как се пише сценарий, реквизити и инструменти, прилики и разлики при работата на сценариста в театъра, киното, тв сериал, ток шоу, практични задачи и проби, разиграване на написаните текстове в момента на създаването им в ателието
✓ ЕЛИЗАБЕТ РАДЕВА – актриса: представления за най-малките, куклен спектакъл, работа и етюди с кукла, изработка на персонална кукла-петрушка, която участникът ще може да си отнесе у дома.

ЛЕТЕН ФЕСТИВАЛ Workshop Димитър Еленов

WORKSHOP ЕЛЕНОВ – организира артистични ателиета в открита среда непосредствено пред очите на публиката – родители и деца, като всеки от тези две групи може да се включи. Целта на една такава видимост е прякото общуването на утвърдени вече творци, самите те преминали през театралната студия на Димитър Еленов, непосредствено с децата и младите хора, които се стремят да развият таланта си, лутат се къде и с кого и търсят своя ментор в изкуството. Стремежът към такава синергия създава въодушевяваща атмосфера на фестивала, а се надяваме, че се превърна вече и в негов отличителен знак.
И вторият акцент на събитието workshop Димитър Еленов е – привличане на различни публики, чрез включването на групи от деца със специфични нужди, в неравностойно положени, бежанци. С тази цел се включва жестомимичен превод и превод на украински по време на арт ателиетата във всичките 3 дни от програмата. Акцентът към разширяване на аудитория е лична мисия на организаторите, самите те възпитаници на Димитър Еленов и е съобразен с нуждите на културната среда на столицата чрез увеличаване на нейната публика и позиционирането на събитията сред маргинални общности: деца със специфични нужди, деца в неравностойно положение, деца на бежанци от Украйна.
Фестивалът е създаден и се продължава в памет на един от най-дългогодишните творци Димитър Еленов, посветили живота си в театъра на обучението на младите. Димитър Еленов има актьорски студии повече от 40 години и в различни градове – Бургас, Варна, Шумен, Несебър, Каварна, Перник, София. Негови ученици са: Димитър Рачков, Светлана Янчева, Деляна Хаджиянкова, Рени Врангова, Красин Йорданов, Антъни Пенев, Виолета Марковска, Йоанна Темелкова, Златко Гулеков, драматургът Емил Илиев, Александра Костова, Мартин Паунов и мн. др.

​- Димитър Еленов винаги е изповядвал, че грижата за таланта трябва да започва от детска възраст, защото след време е късно за създаване на културни навици у личности, които могат да ценят изкуството, да го разбират и съпреживяват на високо ниво. А само такава личност ще възпитат свят без предразсъдъци, дискриминационни проблеми, агресия и страх, казваше Димитър Еленов.
​- Идеята на организаторите – ученици на Димитър Еленов не е само плод на емоция, а осъзнат процес с идея за устойчиво развитие като изнесе елементи от програмата на фестивала на сцени и места извън центъра на столицата – важна част от нуждите на културната среда на столицата.